Hopeinen kivisormus ja terässormus

Markkinoilla on myynnissä paljon erilaisia koruja. Useimmiten halpisliikkeiden ja tavaratalojen korut ovat valmistettuja jostain metallista, jota kutsutaan yleisesti korumetalliksi. Pinta on päällystetty hopealla tai jollain muulla aineella, jotta se näyttäisi kultaiselta tai hopeiselta. Pinta on hyvin ohut – käytössä korusta kuluu pinta nopeasti pois ja näkyviin tulee korumetalli.

Saturnus korvakorut

Olen törmännyt alamme liikkeissä myynnissä olevissa koruissa samaan. Silloin tällöin meiltä kysytään, miksemme myy näitä brändimerkkejä. Vastaan aina samanlaisesti: Haluan myydä aitoja tuotteita. En halua, että asiakas joutuu reklamoimaan tuotteestaan. Koska näin usein käy, kun asiakkaalle ei ole kerrottu, miten nopeasti korun pinta käytössä kuluu. Enkä halua, että asiakkaan iholle liukenee myrkyllisiä aineita. Nämä meidän alalla myydyt merkit ovat tarkkaan tutkittuja eikä niissä ole myrkyllisiä aineita. Rihkama sitten saattaakin olla eri juttu…

Korusta tulee ruman näköinen pinnan kuluessa pois. Mutta enemmän ehkä murehdin sitä, mitä korumetallista saattaa irrota asiakkaan iholle. Jossain kulkee villi huhu siitä, että kaikki jätemetalli olisi kaadettu yhteen ja kuumennettu seokseksi, josta tehdään tämä korumetalli. Ajattele, siinä voi siis olla ihan mitä vaan.

Jotkin metallit ovat kiellettyjä ihon kanssa kosketuksissa olevissa tuotteissa. Mutta silti niitä saattaa olla maahantuoduissa koruissa, varsinkin lapsille tarkoitetuissa lelukoruissa. EU:n alueella valmistetuissa koruissa niitä ei saa olla. Näitä ovat:

Nikkeli: Nikkelialtistuksen saaneen iho muistaa aina nikkelin. Allergiasta ei pääse koskaan eroon. Hikoilu edesauttaa nikkelin liukenemista. Nikkeli aiheuttaa iho-oireita.

Lyijy: Voi aiheuttaa neurologisen kehityksen häiriöitä. Se kiinnittyy punasoluihin. Voi vaikuttaa keskushermostoon aiheuttamalla esimerkiksi väsymystä, anemiaa, muistinmenetystä ja pahimmillaan jopa kuoleman. 9.10.2013 jälkeen valmistetuissa koruissa ei saa olla lyijyä. Tätä ennen valmistettuja tuotteita saa silti myydä.

Kadmium: Halpa metalli, joka kiiltää hienosti. Hyvä siis käyttää koruissa. Tai sitten ei… Se on raskasmetalli, jota on käytetty juotteissa ja seosmetallina. Hyvin myrkyllistä, esimerkiksi akuissa se luokitellaan ongelmajätteeksi. Kadmium ja sen yhdisteet saattavat aiheuttaa syöpää, ja niiden epäillään aiheuttavan perimävaurioita, heikentävän hedelmällisyyttä ja vaurioittavan sikiötä. Kadmiumin käyttö on ollut kiellettyä 10.12.2011 eteenpäin valmistetuissa koruissa.

TUKESilta valmistui tutkimus, jossa oli ikäviä tuloksia. Lue tiedote tästä: Metallikoruista löytyi kadmiumia

Silver Barin kiipeävät korvakorut ja Classic hopeasormus

Koruissa altistuminen tapahtuu ihokosketuksen kautta tai niiden joutuessa suuhun. Vanhoja koruja voi käyttää mutta niitä ei kannata antaa lapsille, jotka voivat laittaa ne suuhunsa. Myös korvakorujen suhteen olisin erittäin varovainen. Korvareiän ohuen ihon takia myrkyt pääsevät liukenemaan hyvinkin helposti elimistöön.

En siis suosittele ostamaan rihkamaa. Tai muotimerkkien koruja. Ne eivät pysy kauaa kauniina ja sinua harmittaa se todennäköisesti paljon. Et myöskään voi olla varma mitä koruista liukenee elimistöösi. Kulta, hopea ja teräs ovat turvallisia. Hopea ja teräs jopa edullisia. Ja vaikka ne maksaisivatkin vähän enemmän kuin halpiskorut, ne säilyvät hyvinä koko rahan edestä. Ja kuvia katsoessa korut ovat myös hyvännäköisiä ja näyttäviä, eikö totta?

Silver Barin Tähtisade

Kannattaa lukea myös korualan valmistus- ja maahantuojapuolen kirjoitus: Hopeaväri ei aina tarkoita aitoa hopeaa. He olivat myös tilanneet Wishiltä testinä aidon hopeisen kaulakorun hintaan 1€+postikulut. Ja tehneet testin sen pitoisuudesta. Korussa ei ole lainkaan hopeaa. Vain suurimmalta osaltaan kuparia, lisäksi sinkkiä ja nikkeliä. Alallemme maahantuodut korut ovat tutkittuja ja tarkastettuja, samoin EU:n sisältä tuodut. Ja jos puutteita on, ne vedetään pois markkinoilta. Kuitenkin on näitä Wishin kaltaisia firmoja, joista kuluttaja tilaa suoraan. Ne ei päädy tullin tarkastettavaksi. EU:n ulkopuolelta tuoduista epäaidoista koruista on löytynyt haitallisia määriä kadmiumia. Joten yksi pyyntö: ole tarkkana. Älä usko kaikkea, kyseenalaista, kun on puhe muista kuin jalometallikoruista. Ja muista myös se, että hopeoitu ei ole sama asia kuin hopeinen.

Tähän loppuun voisi sanoa: To be continued… Tästä asiasta tullaan vielä kuulemaan ja kirjoittamaan, jotta sinä, kuluttaja, oppisit miettimään kannattaako sitä halpaa aina ostaa vai panostaako vähän enemmän ja säästyä mahdollisilta altistumisilta. Osta kello- ja kulta-alan liikkeestä. Osta aitoa. https://kelloliikekankare.fi/kauppa/